Det glæder mig inderligt at se, hvordan yogaen blomstrer frem her i min elskede hjemby Esbjerg. Byen har efterhånden mange spændende og lækre tilbud på yogamenuen. Men hvad skal man vælge?

Der er sikkert lige så mange forskellige indgangsvinkler til at dyrke yoga som der er mennesker. Og derfor er det også dejligt, at vi her i Esbjerg efterhånden har så mange dygtige og forskellige yogalærere, der tilbyder undervisning i forskellig regi.

Hos YogaHuset Esbjerg er vi specialister i kundalini yoga, en dynamisk spirituel yogaform med masser af meditation og inderlighed.

Kundalini yoga

Jeg, Helle ‘Dayal Kaur’ Nissen er en af Danmarks første undervisere i kundalini yoga og medstifter af Dansk Kundalini Yogalærerforening tilbage i 2012. Da jeg selv startede med denne smukke og dybt transformerende yogaform, var det umuligt, at finde et hold her hjemme i Danmark, og jeg rejse hver måned til London for at udleve min passion og tage min kundalini yogalæreruddannelse. Siden er kundalini yogaen, ligesom yoga generelt, blomstret op i Danmark.

Men hvad er kundalini yoga så for en størrelse?

I kundalini yoga laver vi forskellige yogaserier kaldet kriyas. En kriya er en fuldendt opskrift på at skabe balance på en helt særlig måde i kroppen og sindet. Kundalini yogaens kriyaer kan være meget forskellige i deres stillinger, men fælles er, at stillingerne er dynamiske, rytmiske og lette at gå til selv for begyndere, da de ikke kræver smidighed og præcision på samme måde, som mange andre typer yoga.

Kundalini yoga kaldes også bevidsthedens yoga, the yoga of awareness. Det er en kreativ og dynamisk yogaform, som hurtigt får nervesystemet og kroppen i balance. I vores skandinaviske nabolande forsker man en del i kundalini yoga i hospitalsregi, og i Norge bruger man med stor succes kundalini yoga til at behandle rygpatienter for deres lidelser, og har skåret markant ned på operationer af patienter med ryglidelser. I sverige har man lavet et stort forskningsprojekt i at anvende kundalini yoga til stabilisering af hjerterymen, og fået flotte resultater. Man har i den skandinaviske sundhedssektor lavet en særlig kundalini yoaglærer uddannelse i Mediyoga, medicinsk yoga, som også er baseret på teknologien i kundalini yoga.

Chanting

Noget af det første du bemærker, når du kommer til kundalini yoga, er brugen af mantras i undervisngen. Vi bruger stemmen og sætter lyd og vibration på yogaen. Det er noget de fleste lige skal vende sig til, men bliver netop det element som tilfører ens yogapraksis en ekstra dybde og dimension, fordi der virkeligt sker noget mærkbart, når vi får lyden med. Og det er ikke bare ren hokus pokus. Teknologien om lydvibrationernes effekt på krop og sind er en reel videnskab. Vi har i ganen 84 meridean punkter med forbindelse til kroppen komplekse system af nerve- og energibaner, de 72.000 naadier, hvor igennem livsenergien praana strømmer. Længere inde i ganen, har vi et helt blødt væv, som leder direkte op til hypothalamus i hjernen, som er det center i hjernen, der regulerer spinalvæskernes kemi, hjernens og nervesystemets kemi. Gentagelsen af et bestemt lydmønster, sender et vibrationsmønster via naadierne ud i hele kroppen, og via hypothalamus ud i alle områder af hjernen, og stimulerer dannelsen af nye neuroner, nye forbindelser mellem hjernecellerne. Kroppen og sindet responderer stærkt på indput af mønstre. Alt i naturen er ordnet i harmoniske mønstre, men hos os mennesker er verden blevet uharmonisk og kaotisk, og vores bevidsthed og vibrationsniveau falder som følge. Harmoniske mønstre introduceret i kroppen og hjernen via lydmønstre og bevægemønstre (gentagelse af dynamsike mudras og bevægelser i takt med mantraene) skaber øjeblikkeligt balance hos udøveren af kundalini yoga.

Praanayama

Lige som lyden, spiller også åndedrættet en ganske særlig rolle i kundalini yoga. Alle bevægelser er koordineret med et specifikt åndedræt, hvilket giver en dyb oplevelse af at udføre stillingerne. Åndedrættet er vores anker til nuet, og med fokus på koordination af stillinger og åndedrættet, vil du opleve en særlig dybde i din yogapraksis. Stillingerne udføres med lukkede øjne, og man går dybt ind i sin egen oplevelse af kriyaen. Yogalæreren går ikke rundt og retter på elevernes stilling, da fokus er meget mere spirituelt end det er fysisk. Men tag ikke fejl. Mange kundalini kriyaer er særdeles fysisk udfordrende og andre er mere meditative. Men da stillingerne netop er dynamiske er der ikke det samme fokus på præcision og lige linjer, som i mange andre yogaformer. Dette er for mange begyndere særdeles befriende, da alle kan være med på det niveau man nu en gang er, og det handler ikke om at være smidig, men om at fordybe sig med åndedrættet og de dynamiske bevægelser og være indadvendt med sig selv i selve oplevelsen.

Hvad kan jeg forvente mig?

En kundalini yogaklasse starter altid med et mantra, der chantes tre gange og består typisk herefter af både korte ånderdrætsøvelser, dynamiske asanas for balancering af ryg, skuldre og nakke, samt en kriya med fokus på at skabe harmoni i et specifikt område, f.eks. lymfesystemet, selvfølelsen osv. Afslapningerne består af kropsskanninger, hvor musklerne guides til at give slip og slappe af, samt gongbade. Gongbad er en dyb meditativ afslapning til lyden af gongens vibrationer, toner og overtoner. Det er en stor oplevelse at blive gongbadet, og noget man skal opleve for rigtigt at forstå virkningen. Vibrationerne fra gongen, trænger helt ind i alle vores celler, og løfter kroppen og eget vibrationsniveau og sætter sindet i en særlig meditativ tilstand af dyb afslapning, hvor det parasympatiske nervesystem kan genoprettes og heles. Efter gongbadet følger typisk en aktiv meditation med chanting eller åndedrætsteknik, og timen afsluttes med sang og mantra.

Jeg har gennem årene set mange mirakler med kundalini yoga. For mit eget vedkommende har kundalini yoga ændret mit liv, og givet mig et håndgribeligt redskab til at vende min dybe følsomhed til min største styrke. På kort tid oplevede jeg at gå fra at være offer for stress og depression til at opleve min sensitivitet som en stor styrke og et smukt kulør på min tilværelse, som jeg den dag i dag aldrig ville være foruden. Jeg har haft talrige elever, som kom til mig med kroniske (troede de) skader i ryg, skuldre og nakke, og som efter få kundalini klasser fuldstændigt genvandt deres fleksibilitet i de berørte områder. Kundalini yoga er virkeligt et effektivt redskab til hurtigt at mærke resultater, og genskabe balance i kroppen og sindet. Yogaen arbejder med at skabe balance immelm praana og apaana, livskraf og evnen til at elimenere og slippe det vi ikke længere har brug for. To lige vigtige aspekter af et balanceret liv. At vi på den ene side har en teknik til at tanke kroppen op med masser af livskraft og vitalitet, og distribuere den rundt i kroppen via naadierne. Og at vi på den anden side forstår at give slip på de tunge energier. At fordøjelsessystemet virker optimalt og at vi psykisk kan give slip på gamle spændinger både i sindet og i kroppens bindevæv, som agerer følelsernes hukommelse fysisk i kroppen. Når praana og apaana er i balance vil opleve at have masser af glæde og vitalitet i kroppen, og at hverdagens små og store problemer ikke får lov at slå os omkuld, men at vi oplever evnen til at skelne og lære af vores udfordringer uden at blive trukket ned.

Kundalini yoga er ikke den rigtige yoga for alle. Hvis du først og fremmest er ude efter et fysisk workout, så vil du nok have det bedre med en anden yogaform. Men hvis du oprigtigt ønsker at komme i en dybere kontakt med dit autentiske selv og finde balance ikke bare fysisk, men i særdeleshed også psykisk, så kom og prøv! de fleste mærker en tydelig forskel allerede efter første yogaklasse i form af øget velvære og overskud, samt mental ro og klarhed. Lad ikke syngedelen skræmme dig. jeg lover, at lige så akavet og fremmedartet det føles de første par gange, lige så smukt og spirituelt vil du opleve det sidenhen, og der er altid plads til at du siger fra over for de elementer, som du ikke føler dig tilpas med.

Kære Esbjerggensere, jeg glæder mig inderligt til at dele min store passion, kundalini yoga med jer, og er allerede nu glad og opløftet af de mange fremmødte på vores to første sommerworkshops, som hver især har været vidt forskellige i deres udtryk og indhold, netop som kundalini yoga er.

YogaHuset Esbjerg SalenSkærmbillede 2016-06-27 kl. 15.24.00

Du kan gå til kundalini yoga hos YogaHuset Esbjerg i Kongensgade 58A 1. sal mandag aften kl. 19-20.30 fra den 15. august samt på flekshold tirsdage enten kl. 8.20-9.30 om morgenen eller 15-16.10 om eftermiddagen. På fleksholdet kan du skifte mellem at lave yoga morgen og eftermiddag fra uge til uge. Vil du investere 7-8 gange 90 minutter i din egen velvære og balance her i sensommerne frem til efterårsferien? Så kom og vær med til kundalini yoga. Jeg lover at tage godt i mod også hvis du aldrig har lavet yoga før.

Herunder får du min meditation for at vende negativitet til et positivt sind. Det er livsredder, og en af mine absolutte yndlingsmeditationer fordi den bare virker hver gang! Brug den når du er nede i kulkælderen, når du har været i en konflikt, eller når du har mistet troen på dig selv.

Glade sommerhilsner og saat naam
Helle ‘Dayal Kaur’ Nissen, ejer og yogalærer YogaHuset Esbjerg.